Jak zbudowane są naczynia tytanowe?

naczynia kuchenne

Pod względem materiałów i procedury produkcyjnej „naczynia tytanowe” można podzielić na dwa typy. Naczynia z czystego tytanu, które mogą mieć powłokę silikonowo-ceramiczną.

Naczynie wzmocnione tytanem, które ma aluminiową podstawę i powłokę z tytanu.

Naczynia kuchenne z czystego tytanu

Ten rodzaj naczyń jest bardzo mocny, niezwykle lekki i ma kilka specjalnych zastosowań. Słabe właściwości rozprowadzania ciepła sprawiają, że naczynia z czystego tytanu nie nadają się do codziennego gotowania, ponieważ przepuszczają ciepło nierównomiernie i nie mają właściwości zapobiegających przywieraniu. Jednak ze względu na swoją lekkość jest całkiem dobry do przygód z plecakiem, takich jak kemping i wędrówki, i jest ulubionym przyborem kuchennym dla osób, które uprawiają takie aktywności.

Naczynia kuchenne wzmocnione tytanem

Wzmocnione tytanem naczynia do gotowania z powłoką zapobiegającą przywieraniu wykorzystują odlewaną aluminiową podstawę, aby zapewnić szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła oraz dobre zatrzymywanie ciepła. Aluminiowy rdzeń przewodzi ciepło siedmiokrotnie szybciej niż stal czy żelazo. Podstawa pokryta jest powłoką ceramiczną z dodatkiem tytanu. Dodatek tytanu poprawia właściwości nieprzywierające, zwiększa trwałość i zapewnia lepszą wydajność gotowania. Ta nieporowata powłoka zapobiega również kontaktowi aluminiowej podstawy z żywnością.

Korzyści z nieprzywierającej powłoki tytanowej

Niektórzy producenci twierdzą, że powłoka z dodatkiem tytanu zapewnia wystarczające korzyści, aby uzasadnić związane z nią wysokie ceny. Te korzyści obejmują:

  • Odporność na zarysowania i trwałość. Powłoki ceramiczne są kruche i wymagają mycia ręcznego oraz użycia przyborów plastikowych lub drewnianych, do powłoki dodaje się tytan, aby zwiększyć odporność na zużycie i zapewnić dłuższą żywotność naczyń kuchennych.
  • Mniej tłuszczu. Ze względu na właściwości zapobiegające przywieraniu powłoki ceramicznej z dodatkiem tytanu, do gotowania potraw nie trzeba używać oleju, tłuszczu ani masła. Dzięki temu naczynia kuchenne z powłoką ceramiczną wzmocnioną tytanem są idealne do gotowania bez tłuszczu lub z niską zawartością tłuszczu.
  • Łatwość czyszczenia. To jedna z największych zalet naczyń z powłoką tytanową. Można go łatwo wytrzeć szmatką lub umyć ciepłą wodą z mydłem i gąbką.

Dowiedz się więcej o naczyniach na bazie kompozytu tytanowego od producenta Borner Polska. Naczynia oraz akcesoria kuchenne dostępne online na https://borner.pl/

Rekomendowane artykuły